GI matkassar

Hem > GI matkassar

Är du intresserad av att testa på en GI matkasse? Dagens samhälle ställer ständigt krav på att vi ska vara hälsosamma, men hur vet du vilken kost som är bäst för just dig? Många har vänt sig till GI dieten som en lösning för att kontrollera blodsockernivåer och hålla en stabil energi.

Ett sätt att lätt få in denna dieten i vardagen är genom att använda GI matkassar.

GI diet

En GI diet fokuserar på att konsumera kolhydrater som bryts ner långsamt i kroppen. Målet är att hålla blodsockret stabilt och undvika snabba toppar och dalar. Ett stabilt blodsocker kan bidra till att du känner dig mättare längre och förhindra frestelser från ohälsosamma mellanmål.

När du väljer en GI diet är det inte bara om vilka kolhydrater du äter, utan också hur de kombineras med andra livsmedel. Genom att inkludera proteiner och bra fetter i dina måltider kan du ytterligare förbättra hur din kropp hanterar kolhydrater och upprätthålla en jämn energinivå.

Läs mer om hur du använder GI-metoden i 10 steg.

Vad är GI?

GI, eller glykemiskt index, är ett mått som används för att klassificera kolhydrater baserat på hur snabbt och hur mycket de höjer blodsockret efter konsumtion. Låg-GI-livsmedel bryts ner långsamt och ger en gradvis frisättning av socker i blodet.

Det är inte bara typen av kolhydrat som påverkar värdet. Hur maten tillagas, andra ingredienser den kombineras med, och till och med hur den processas kan påverka GI-värdet. Att känna till dessa faktorer kan hjälpa dig att göra informerade val om din kost.

Varför är det bra?

Att välja livsmedel baserat på deras GI kan hjälpa till att förhindra snabba ökningar i blodsockret. Dessa ökningar, följt av snabba fall, kan leda till trötthet, hunger och frestelser att äta ohälsosamma snacks.

Många upplever att genom att följa en diet baserad på låg-GI-livsmedel, mår de bättre, har mer energi och känner mindre behov av att äta mellan måltiderna. Det kan även hjälpa i viktminskningsprocessen.

Mat med lågt GI

Att äta mat med lågt GI kan verka komplicerat vid första anblicken, men det handlar egentligen om att förstå vilka livsmedel som ger en långsam och stabil energifrisättning. Det finns många härliga och näringsrika livsmedel som naturligt har ett lågt glykemiskt index och som kan vara en del av en balanserad kost.

Bland de vanligaste livsmedlen med lågt GI hittar du fullkornsprodukter, grönsaker, vissa frukter och baljväxter. Till exempel är päron, äpplen, linser, kikärtor och fullkornspasta alla exempel på livsmedel med ett lågt GI-värde. Det är inte bara gott, utan hjälper också kroppen att hålla blodsockernivån stabil.

Dessutom är det värt att notera att tillagning kan påverka ett livsmedels GI-värde. Till exempel kan pasta som kokas al dente ha ett lägre GI än överkokt pasta. Detsamma gäller för ris: fullkornsris och vildris har generellt ett lägre GI än vitt ris. Genom att göra små justeringar i ditt matval och hur du tillagar din mat kan du påverka din kosts övergripande GI och därmed hur du mår efter att ha ätit.

Förslag på GI recept

Att följa en diet baserad på livsmedel med lågt glykemiskt index behöver inte vara tråkigt eller begränsande. Faktum är att det finns otaliga läckra recept som både smakar gott och håller dig mätt längre. Här ger vi dig två smakfulla och enkla GI-recept att prova.

1

Linsgryta med kokosmjölk och spenat:

Linsgryta är en klassiker när det kommer till mat med lågt GI. Lägg till en krämig touch med kokosmjölk och färsk spenat för extra smak och näringsvärde.

Ingredienser:

 • 200g gröna linser, sköljda
 • 1 burk kokosmjölk
 • 2 vitlöksklyftor, finhackade
 • 1 gul lök, hackad
 • 2 morötter, skivade
 • 2 dl färsk spenat
 • 1 tsk gurkmeja
 • Salt och peppar efter smak

Instruktioner:

Börja med att fräsa lök och vitlök tills de blir mjuka. Lägg sedan till morötter och linser. Efter några minuter, tillsätt kokosmjölk, gurkmeja, salt och peppar. Låt småkoka i cirka 20 minuter. Tillsätt spenat precis innan servering.

2

Fullkornspasta med kalkon och zucchini:

Byt ut den vanliga pastan mot en fullkornsversion för ett mättande och smakrikt alternativ.

Ingredienser

 • 200g fullkornspasta
 • 200g kalkonbröst, skivade
 • 1 zucchini, skivad
 • 2 vitlöksklyftor, finhackade
 • 2 msk olivolja
 • Färsk basilika, hackad
 • Salt och peppar efter smak

Instruktioner

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Medan pastan kokar, värm olivolja i en stor stekpanna och tillsätt vitlök. Lägg till kalkon och stek tills den är genomkokt. Tillsätt sedan zucchini och stek tills den blir mjuk. Blanda i den dränerade pastan och rör om. Servera med färsk basilika ovanpå.

Andra alternativ till matkassar

Matkassar har revolutionerat sättet vi handlar och lagar mat på. Genom att leverera förpackade råvaror direkt till din dörr eliminerar matkassar behovet av att gå till butiken och fundera över vad du ska laga. Men medan glutenfria matkassar fokuserar på dem som vill undvika gluten, finns det andra matkassar som är anpassade för olika dieter och preferenser.

Oavsett om du vill gå ner i vikt, äta hälsosammare, eller bara prova något nytt, finns det en matkasse som passar dina behov. Låt oss dyka ner i några av de mest populära alternativen till glutenfria matkassar.

Glutenfria matkassar

Glutenfria matkassar är speciellt utformade för dem som lider av celiaki eller har valt att undvika gluten av andra skäl. Gluten är ett protein som finns i vete, råg och korn. Vissa individer kan uppleva matsmältningsbesvär, inflammation eller andra allergiska reaktioner när de konsumerar det.

Dessa matkassar är fyllda med ingredienser som inte innehåller gluten och kommer ofta med recept som hjälper dig att skapa läckra måltider utan att behöva kompromissa med smaken eller kvaliteten på maten.

LCHF matkassar

LCHF står för "Low Carb High Fat" och är en diet som begränsar kolhydratintag samtidigt som man konsumerar mer fett. Målet med LCHF är att uppmuntra kroppen att bränna fett istället för kolhydrater för energi, vilket kan leda till viktminskning.

LCHF matkassar levererar måltider och ingredienser som är låga på kolhydrater men rika på goda fetter, såsom avokado, olivolja, nötter och fet fisk. Dessa matkassar är perfekta för dem som vill minska sitt kolhydratintag och fokusera på att äta mer naturliga fetter.