Matsmart

Matsmart2018-10-01T12:52:40+00:00

Matsmart är ett företag som varit igång sedan 2012. Idén är att ta vara på det enorma matsvinn som uppstår när butiker gör sig av med varor nära bäst-före-datumet, eller ätbara varor som faktiskt passerat det.

Sammantagen kan Matsmart.se beskrivas som en aktör som butiker säljer sitt överskott till, och det behöver inte bara handla om bäst-före-datumen. Felmärkningar, införande av nya förpackningar eller varor som av andra anledningar har påverkat leverantörernas ordinarie försäljning, köps in av Matsmart som sedan låter privatpersoner fynda billiga livsmedelsvaror på nätet.

Matsmart.se

  • Matsmart.se

Utbud

Utbudet hos Matsmart varierar givetvis en del, då det inte alltid går att förutse vad det är som producenterna, grossisterna och butikerna får överskott av. Dock är det livsmedelvaror, precis som de som syns i affärerna som säljs. Skillnaden är ju som tidigare beskrivet att varorna av någon anledning inte kan säljas i den ordinarie butiken.

Kategorier som kunder kan fynda i är bland annat:

Skafferiet
Apotek
Ekologiskt
Såser & oljor
Godis
Hälsa
Bröd, kakor & kex

Stora likheter med en ”vanlig” livsmedelsbutik alltså. En kategori där stora fynd kan göras – om du är beredd på att köpa stora volymer – är ”Storpack: Fynda hela lådor”.

Leveranser

Väljer du att handla varor för upp till 20 kg, levererar Postnord din beställning till närmsta serviceställe till en kostnad av 49 kronor. Din order kan också levereras fram till dörren av Postnord, då till ett pris av 99 kronor per 20 kg volymvikt. Bor du i närheten av Katrineholm kan du slippa fraktavgifterna genom att hämta ut dina varor på deras lager.

Pristabell:

0 – 20 kg: 49 kronor till serviceställe, 99 kronor för hemleverans
20 – 40 kg: 98 kronor till serviceställe, 198 kronor för hemleverans
40 – 60 kg: 147 kronor till serviceställe, 297 kronor för hemleverans

Bästa värde på din beställning fås genom att du lägger dig så nära viktgränserna som möjligt (20 kg, 40 kg, 60 kg osv.) Vanligtvis tar leveransen mellan 2 och 5 arbetsdagar, företaget meddelar dock att leveranstiden kan utökas något vid högt tryck. Oavsett om du ber att få ordern levererad till ett serviceställe eller till dörren, får du ett SMS med mer information. Värt att notera är att du debiteras 250 kronor för returfrakt om du inte är hemma när leveransen ska skickas till dörren. Dock stämmer du och Postnord på förhand tillsammans av leveransen per SMS.

Om du planerar att hämta på Matsmarts lager i Katrineholm, gäller ett minsta varuvärde på 300 kronor.

Om bäst-före-datumen

Det är viktigt att skilja på sista förbrukningsdag och bäst-före-datum. Matsmart säljer inte varor som passerat sista förbrukningsdagen – däremot varor som passerat bäst-före-datumet.

Matsmart citerar Livsmedelsverket, som säger att maten inte blir farlig om den har passerat bäst-före-datumet. Istället uppmanar verket till att man ska våga lita på sina sinnen. Om maten verkar okej så går den alldeles utmärkt att äta. Bäst-före-datumet handlar nämligen inte om hur länge varan är säker, utan hur länge den förväntas behålla kvalitéer som tuggmotstånd, spänstighet, färg, krispighet och smak.

Livsmedelsverket (och Matsmart) betonar att maten alltså kan vara fullt ätbar, även om bäst-före-datumet har passerat. Sista förbrukningsdag är något helt annat. Sista förbrukningsdag använder producenter på varor som de bedömer kan försämras snabbt och utgöra en risk för hälsan.