Årstiderna

/Årstiderna
Årstiderna2018-10-01T12:52:41+00:00

Årstiderna erbjuder Sveriges enda helt ekologiska matkassar. Det finns andra företag som erbjuder matkassar med stort ekologiskt inslag. Men det är enbart Årstiderna som lovar att alla ingredienser verkligen är ekologiska. Det enda som inte är märkt ekologiskt är fisken. Men i detta fall följer de Världsnaturfondens rekommendationer.

Ännu en sak som är gör att Årstiderna sticker ut ur mängden är att exakt allt följer med i leveransen av matkassen. Man behöver därmed inte ha varken kryddor eller andra smaksättare i hemmet.

Med matkasse från Årstiderna får du veckans alla middagar planerade, råvarorna inköpta och allt levererat till dörren. Ett mycket enkelt sätt att förenkla vardagspusslet samtidigt som man även prioriterar miljön.

Originalmatkassen

 • Originalmatkassen
 • 3 middagar för 4 personer
  59 kr per portion
  • Priset för en kasse som är för 4 personer och 3 dagar 709kr.
   Detta ger ett portionspris på 59kr.
 • Prova-på-pris: –
  Ord.pris 709 kr

Vegetarisk matkasse

 • Vegetarisk matkasse
 • 4 middagar för 3 personer
  54,41 kr per portion
  • Att äta ekologiskt är både bra för miljön och för hälsan. Att äta vegetariskt är att ta det ännu ett steg. Det är därmed inte bara vegetarianer som väljer denna matkasse utan även de som exempelvis vill lära sig fler vegetariska recept eller vill minska sitt ”ekologiska fotavtryck”
   Alla råvaror är lakto/ovo-vegetariska vilket betyder att det kan förekomma mjölk, ägg och mejeriprodukter. Samtliga råvaror är även ekologiska.
   Exempel på måltider är Tikki-linsdaal med kokos, fullkornsris och raita & Fyllda sötpotatisar med daal samt spicy avokadokoriandersallad.
   Pris/Person – Årstidernas Vegetariska matkasse finns för 2 eller 4 personer och till 3 eller 4 dagar. En kasse för 4 personer och 3 dagar kostar 653 kr.
   Detta ger ett portionspris på 54,41kr.
 • Prova-på-pris: –
  Ord.pris 653 kr

Hälsomatkasse

 • Hälsomatkasse
 • 5 middagar för 2 personer.
  66,30 kr per portion
  • Hälsomatkassen har fokus på näringsvärde och att hålla nere antalet kalorier och kolhydrater. Därmed är det en större del grönsaker och mindre kött/fisk. Denna matkasse är även glutenfri. Mat som smakar gott – och gör gott.
   Exempel på recept är Bakad lax med ångkokt grön sparris och sötpotatiskompott & Köttbullar med kikärtsratatouille.
   Pris/Person – Årstidernas Hälsomatkasse finns för 2 personer och 5 dagar och kostar 663 kr.
   Det ger ett portionspris på 66,30 kr.
 • Prova-på-pris: –
  Ord.pris 663 kr

Veganska matkassen

 • vegansk matkasse
 • 4 middagar för 2 personer
  56 kr per portion
 • Prova-på-pris: –
  Ord.pris 449 kr

VärldsMatkassen

 • världsmatkassen
 • 4 middagar för 3 personer
  57 kr per portion
  • 4 personer och 3 dagar kostar 684kr.
   Detta ger ett portionspris på 57kr.
 • Prova-på-pris: –
  Ord.pris 684 kr

Pescetariska matkassen

 • pescetariska smatkassen
 • 4 middagar för 4 personer
  56 kr per portion
  • 4 personer och 4 dagar kostar 895 kr.
   Detta ger ett portionspris på 56 kr.
 • Prova-på-pris: –
  Ord.pris 895 kr

GI-boxen

 • årstiderna juicelådan
 • ca 3-4 liter juice
  ca 47 kr per portion
 • Prova-på-pris:-
  Ord.pris 281 kr

Tilläggstjänster

Hos Årstiderna går det även att beställa ”Lådor” eller ”Extravaror”. Lådorna är fulla av ekologisk mat där vissa enbart innehåller en enda produkt (ex. ekologisk lax) medan andra är hopplock av flera olika råvaror (ex. basfruktlådan).
Dessa lådor är kategoriserade efter Frukt, Grönsaker, Mix, Fisk och Kött

Frukt

Exempel på fruktlådor är Basfruktlåda, Extra stor fruktlåda, Den gröna fruktlådan och Juicelådan. Lådor som innehåller blandad frukt eller

frukt/grönsaker.

Pris: Varierat beroende på låda. Ex Basfruktlådan är på 5kg och kostar 225kr vilket ger ett kilopris på 45kr.

Grönsaker

Exempel på grönsakslådor är Baslådan, Grönsakslådan, Lantlådan och Stora Baslådan. Lådor som främst innehåller grönsaker men som i vissa fall kan ha inslag av frukt.
Pris: Varierat beroende på låda. Hur mycket de olika lådorna väger framgår inte men det finns en tydlig innehållsförteckning. Priset ligger på ca 200-300kr st.

Mix

Exempel på mixlådor är Juicelådan, Mixlådan, Stora Mixlådan och Singellådan. Singellådan är en låda med råvaror som kompletterar måltiderna för det lilla hushållet. Den innehåller exempelvis müsli, frukt, grönskaker, bröd och dryck.
Pris: Varierat beroende på låda, 200-400kr st.

Fisk

Att beställa fisklådan kanske är det allra enklaste sättet att köpa ekologisk fisk. De har ex. lådorna Ekologisk lax samt Fisklådan. Den första innehåller enbart kravmärkt norsk lax medan den andra innehåller 600gram med variation på fisk.
Pris: 600gram Kravmärkt lax kostar 199kr vilket ger ett kilopris på 331kr, 600gram färsk fisk kostar 133kr vilket ger ett kilopris på 221kr.

Kött

Beställ ekologisk köttfärs eller en låda med blandade köttbitar. Exempel på lådor är Nötfärslådan samt Stora Köttlådan.
Pris: Ca 500-1000kr. Stora Köttlådan består av 5kg kött varav 2kg är nötfärs. Priset är 1080kr vilket ger ett kilopris på 216kr.

Extravaror

De varor som hittas under ”Extravaror” varierar kraftigt över året. Det handlar om allt från fisk och kött till ost och bröd.

Leveransdagar och tider

Leverans sker främst inom områdena kring Stockholm, Göteborg, Västerås, Uppsala, Lund, Malmö, och Helsingborg. Sammanlagt kan de leverera på över 6000 olika postnummerområden. För att se om Årstiderna levererar där du bor är det enklast att fylla i ditt postnummer på hemsidan. Då kan du snabbt se om leverans kan ske eller inte.
Man kan välja mellan varje, varannan, var tredje eller var fjärde vecka. Men det går även att ändra och ta paus i abonnemanget om så önskas.

Matkassar (samt ev. tillbehör) levereras mellan 12.00 och 17.00. Detta sker då i trälådor. Färskvaror levereras i frigolitlådor med krossad is Det gör att färskheten verkligen bevaras till lådan har tagits in. Både frigolitlådorna och trälådorna lämnas tillbaka i retur på kommande leverans. Fisklådor lämnas däremot inte tillbaka utan kan lämnas till återvinning.

Om inte personen är hemma lämnas matkassen utanför dörren. Om det är en låst trappuppgång är det därför viktigt att man ger ut nyckel eller kod så att matvarorna kan ställas utanför rätt dörr.
Ändringar gällande matkassen, exempelvis paus och uppsägning, genomförs under ”Mina Sidor” på hemsidan. Även om man valt att inte ha något löpande abonnemang på en matkasse så är det fortfarande möjligt att beställa varor från deras sortiment.

Ändring/Avbokning sker senast fredag 23.00 om leverans ska ske måndag eller måndag 23.00 om leverans är bokad torsdag/fredag.

Öppningserbjudande

Något speciellt öppningserbjudande finns inte hos årstiderna. Men med en uppsägningstid på 3-5 dagar är det inte svårt att beställa en kasse och sedan avboka i god tid innan nästa kasse är planerad att levereras.

Varför välja

Helt ekologiskt – Årstiderna är det enda företaget i Sverige som leverare en matkasse som är 100% ekologisk. Det kan förekomma fisk som inte är ekologisk märkt men i detta fall följer de världsnaturfondens rekommendationer.
Alltid fräscht – I och med att de färska råvarorna levereras på krossad is håller de sig färska även om personen inte är hemma och kan ta in lådan precis vid leverans. Detta gör även att maten behåller färskheten under leverans.
Tilläggslådor och tilläggsprodukter – Med möjlighet att köpa lådor med ekologiska livsmedel samt enstaka produkter skapas ett enkelt sätt att handla miljömässigt rätt.

Omdöme och Sammanfattning

Den största fördelen med Årstiderna är att de har en helt och hållet ekologisk matkasse. Det gör dem unika då andra företag som erbjuder ”ekologisk matkasse” enbart har en stor andel ekologiska varor. En fördel är även att de alltid levererar färska råvaror på isbädd vilket gör att de verkligen förblir färska. Ännu en fördel är dess breda utbud på tilläggskassar, eller tilläggslådor som det heter hos dem.

Det är en nackdel att de enbart har tre olika färdiga matkassar. Det är snabba kassen, vegetariska kassen samt hälsomatkassen. Den kassa som helt klart saknas är ”Vardagskassen”. En klassisk standardkasse för familjen alltså. Årstiderna är ett nischat företag som valt att erbjuda nischade matkassar. Men ett lite bredare utbud hade varit önskvärt.

Årstiderna kan absolut rekommenderas till de som vill äta ekologiskt och vill ha måltiderna planerade och levererade till dörren en gång i veckan. Eller bara för de som vill handla ekologiska matvaror – för kom ihåg att man vanligtvis inte behöver ha matkasse för att beställa andra matvaror från dem.